Ten sos paprykowy to alternatywa dla popularnego sosu bolońskiego. Przygotowuje się go równie szybko, jest smaczny i zdrowy. Najlepiej pasuje do makaronu.
500g mięsa mielonego
2 papryki czerwone
2 papryki zielone
2 papryki żółte
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
500g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól, pieprz
olej
1. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa, podsmażamy chwilę, zalewamy przecierem, dolewamy 250ml wody, wsypujemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości warzyw.
Wygląda pysznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń