Zapiekanka kebab / gyros jest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:).
500g łopatki lub szynki wieprzowej
200g ryżu
3 papryki: żółta, zielona, czerwona
2 cebule
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
150g tartej mozzarelli
sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros
olej
1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanym oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę oraz obficie posypujemy przyprawą kebab/gyros. Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez około 20 minut.
Bardzo apetycznie wygląda napewno zrobię pozdrawiam serdecznie 🌹
OdpowiedzUsuń