Krupnik, dla wielu koszmar dzieciństwa:). Nie lubię krupniku, w którym znaleźć można jedynie marchewkę, pietruszkę, kaszę i ziemniaki a całość jest mdła. Prawdziwy i smaczny krupnik ma dużo warzyw i wyrazisty smak. Kaszę jęczmienną zamieniłam na jaglaną, która jest bardziej neutralna w smaku, przez co krupnik ma więcej zwolenników.
100g kaszy jaglanej
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
4 łodygi selera naciowego
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
2 ziemniaki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
1.
Żeberka zalewamy 3
litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
2.
Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę
ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę i ziemniaki,
gotujemy kolejne 15 minut.
Pycha..krupnik wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń