Kiedyś bardzo często jadałam to ciasto - w domu czy w gościach. Teraz i dom i goście zaskakują bardziej wymyślnymi słodkościami:) i zebra została nieco zapomniana. A szkoda, bo to proste i smaczne babkowe ciasto, do zrobienia ze składników, które zawsze mamy pod ręką.
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
230 ml wody gazowanej
150ml oleju
5 jajek L
3 łyżki kakao (i 3 łyżki mąki pszennej)
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier. Zmieniamy obroty miksera na najmniejsze, do sztywnej piany dodajemy żółtka a następnie na przemian w dwóch partiach olej, aromat, wodę i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie mieszamy.
3. Do formy na babkę z kominem nakładamy na przemian w przypadkowych miejscach: po 2 łyżki masy białej i po 2 łyżki masy czarnej, do wyczerpania składników.
Wygląda pięknie) )
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ładnie, lubię takie klasyczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto Twojego chrzesniaka ;).
OdpowiedzUsuń