Sałatka grecka w wariancie bezmięsnym przygotowuję jako dodatek do obiadu, pasuje zwłaszcza do mięs pieczonych i grillowanych. Nie wymaga wymyślnych składników, można przygotować ją w kilka chwil a jest naprawdę smaczna:).
1/2 główki sałaty lodowej
200g pomidorków koktajlowych
2-3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
1 czerwona cebula
200g sera feta
Sos:
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
1. Sałatę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na połówki ogórki w półplastry, ser feta w kostkę.
2. Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Warzywa i ser łączymy z sosem na około 15 minut przed podaniem sałatki.
Mniam jaka apetyczna sałatka :-)
OdpowiedzUsuń