Jajko nie jest typowym składnikiem pizzy, ale na tyle ciekawym, że postanowiłam po raz kolejny umieścić je na liście składników, tym razem nie jajko sadzone a na twardo:). Efekt prezentuję poniżej.
Ciasto:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
150g mozzarelli
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 mała kiełbasa
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypiorek do posypania
1. Drożdże
rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do
środka brzegi.
2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
bardzo smakowicie wygląda taka pizza z jajkiem i kiełbasą :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś pizzę z jajkiem i bardzo mi smakowała :) Ta Twoja wygląda bardzo wiosennie, aż mi sie buzia cieszy na jej widok :)
OdpowiedzUsuń