października 22, 2016

Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą

Jajko nie jest typowym składnikiem pizzy, ale na tyle ciekawym, że postanowiłam po raz kolejny umieścić je na liście składników, tym razem nie jajko sadzone a na twardo:). Efekt prezentuję poniżej. 


Ciasto:

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanka mleka

25g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju 



Dodatki:

150g mozzarelli
5 łyżek kukurydzy konserwowej

1 mała kiełbasa
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypiorek do posypania
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę. 
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.
4. Przed podaniem posypujemy pizzę posiekanym szczypiorkiem. 

 

2 komentarze:

  1. bardzo smakowicie wygląda taka pizza z jajkiem i kiełbasą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś pizzę z jajkiem i bardzo mi smakowała :) Ta Twoja wygląda bardzo wiosennie, aż mi sie buzia cieszy na jej widok :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP