września 13, 2016

Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania)

Lubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). 


Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju 

Dodatki:
150g mozzarelli
250g mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki

1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.





2 komentarze:

  1. fajny pomysł; na pewno kiedyś wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Dawno mnie tu nei było. Zaglądam a tu takie zmiany! Inna szata graficzna strony (bardzo, bardzo fajna, jasna i przejrzysta) a do tego tego zdjęcia! Cudo. Widać, że się rozwijasz i polepszasz swój warsztat! Jest super :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP