Dziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych babek jakie jadłam:). Trzywarstwowa babka waniliowo-kakaowo-kawowa nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Jest puszysta, nie jest sucha.
250g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
100ml mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 czubate łyżeczki kakao
3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po łyżce każdej z mas tak by powstały kolorowe łaty, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
ja za podobna babke zabieram sie już chyba ze dwa lata. Muszę wreszcie upiec
OdpowiedzUsuńMega apetyczna!
OdpowiedzUsuńlubię ciasta własnego wypieku, chętnie wypróbuję ten przepis i prześlę opinię
OdpowiedzUsuńnajpierw upiecz i potem komentuj....inaczej to jest nonsens
OdpowiedzUsuń
Usuń;
Pyszna.:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie...czy zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać cappuccino?
OdpowiedzUsuńMożna, lecz będzie wtedy delikatniejsza w smaku, smak cappucino nie będzie wyróżniał się tak na tle całości jak smak kawy rozpuszczalnej:)
UsuńWłaśnie się piecze tylko czy napewno około godziny
OdpowiedzUsuńTak, godzina wystarczy:)
UsuńAle tą kawę to powinnam wcześniej jakoś rozpuścić? Ja uzywam taką w granulkach wiec nie wiem czy taka sucha ładnie się z ciastem połączy.
OdpowiedzUsuńCzy do białej masy można by dodać kokosu ?
OdpowiedzUsuńProszę o wiadomość...
Można:)
UsuńBabka lekka, doskonała w smaku, łatwa do przyrządzenia. Dziekuje za wspaniały przepis,
OdpowiedzUsuńCiasto upieklam. Bardzo dobre, szczególnie do kawusi rano. Mmniam. Przepis sprawdzony. Polecam
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto wykladamy lyzeczka jedno na drugie co jak zebre sie robi?
OdpowiedzUsuńWykładamy łyżką w przypadkowych miejscach, dzięki czemu utworzą się warstwy jak na zdjęciu. Pozdrawiam!
UsuńCo znaczy wykladaj po lyzce? Wsrstwami tez mozna?
OdpowiedzUsuńWykładamy łyżką w przypadkowych miejscach, dzięki czemu utworzą się warstwy jak na zdjęciu. Pozdrawiam!
UsuńWczoraj upiekłam ciasto,super przepis. Polecam :)
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam. Bardzo dobre! Polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś i jest dobra , tylko ja muszę piec krucej, bo tą godzinę w moim piekarniku to jest za długo.
OdpowiedzUsuńJa dodalam kawy inki i tez jest smaczna .Dziekuje za przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa dodalam kazwy inki i tez smaczna .
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie odnośnie pieczenia 180 stopni czas godzina , piekarnik jak ustawić góra, dół czy dół i termoobieg ?
OdpowiedzUsuńPiekarnik ustawiamy na opcję góra-dół. Pozdrawiam!
Usuń2 i 1/2 szklanki mąki - ile to gram ?
OdpowiedzUsuńOkoło 320g.
UsuńCzy można użyć mąki bezglutenowej np. ryżowej?
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie próbowałam :(
UsuńWłasnie wyjęłam z pieca, brytfanna 12*35 , piekłam 45 min 170 stopni nadmuch. Wyszedł super, nakładałam łyżką na zmianę i fajne kolorki wyszły. Na następny raz , kawę rozpuszczę w małej ilości mleka( niestety nie wszystkie granulki rozpuściły się w cieście, choć długo miksowałam). Polecam. Dałam 5 jaj średnich- L nie miałam, choć tylko wiejskie od cioci używam :) Właśnie córcia zajada... i mówi że kawa najlepsza
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało:). Pewnie zależy to od firmy - u mnie kawa rozpuściła się bez problemu.
UsuńCiasto pyszne..upiekłam dzisiaj..wszystkim smakowało..Tak więc zdecydowanie polecam.
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto ładnie wyrosło, po wystudzeniu zakalec :( piekłam godzinę 180stopni, wszystko ważyłam, jednak coś mi poszło nie tak.przepis fajny, szybko się robi.
OdpowiedzUsuńJa dałam szklankę cukru 2 szklanki mąki i po łyżeczce kakao i kawy na 4 jajka i wyszło super
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńNajlepszy kaw tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest sklep kawa
OdpowiedzUsuńDzień dobry, można masło zamienić na olej? Jeśli tak, to ile oleju?
OdpowiedzUsuńKiedy wyciągnąć babkę, zaraz po upieczeniu,czy zostawić chwilę w piekarniku?
OdpowiedzUsuń