sierpnia 26, 2017

Babka cafe latte

Dziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych babek jakie jadłam:). Trzywarstwowa babka waniliowo-kakaowo-kawowa nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Jest puszysta, nie jest sucha. 



250g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
100ml mleka 
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 czubate łyżeczki kakao
3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 
2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po łyżce każdej z mas tak by powstały kolorowe łaty, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 




18 komentarzy:

  1. ja za podobna babke zabieram sie już chyba ze dwa lata. Muszę wreszcie upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ciasta własnego wypieku, chętnie wypróbuję ten przepis i prześlę opinię

    OdpowiedzUsuń
  3. najpierw upiecz i potem komentuj....inaczej to jest nonsens

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie...czy zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać cappuccino?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, lecz będzie wtedy delikatniejsza w smaku, smak cappucino nie będzie wyróżniał się tak na tle całości jak smak kawy rozpuszczalnej:)

      Usuń
  5. Właśnie się piecze tylko czy napewno około godziny

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale tą kawę to powinnam wcześniej jakoś rozpuścić? Ja uzywam taką w granulkach wiec nie wiem czy taka sucha ładnie się z ciastem połączy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy do białej masy można by dodać kokosu ?
    Proszę o wiadomość...

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka lekka, doskonała w smaku, łatwa do przyrządzenia. Dziekuje za wspaniały przepis,

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto upieklam. Bardzo dobre, szczególnie do kawusi rano. Mmniam. Przepis sprawdzony. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to ciasto wykladamy lyzeczka jedno na drugie co jak zebre sie robi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykładamy łyżką w przypadkowych miejscach, dzięki czemu utworzą się warstwy jak na zdjęciu. Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Co znaczy wykladaj po lyzce? Wsrstwami tez mozna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykładamy łyżką w przypadkowych miejscach, dzięki czemu utworzą się warstwy jak na zdjęciu. Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP