Dziś w roli głównej hamburger. Podany w nietypowy sposób, bo nie w bułce a w tortilli:). Moim zdaniem smakuje bardzo dobrze, zyskał na lekkości i świeżości.
Hamburgery:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 łyżeczki przyprawy do dań greckich
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo:
5 tortilli
sos tzatziki
keczup
ogórki
papryka
sałata
1. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mięsem mielonym, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kotlety o wadze około 100g. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
2. Tortille składamy na pół, smarujemy sosem tzatziki, układamy: sałatę, kotlet, ketchup, ogórki, paprykę. Składamy na pół, spinamy wykałaczkami.
super pomysł! uwielbiam tortille!
OdpowiedzUsuń