Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko.
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
5 jajek L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
Około ile naleśników wychodzi z takiej porcji ciasta?
OdpowiedzUsuńMniej więcej tyle co na zdjeciu, zależy od grubości i wielkości patelni.
UsuńPozdrawiam!
Ile to jest mniej więcej?
UsuńCiekawy przepis na nalesniki..
OdpowiedzUsuńdziekuje za idee,,napewno wyprobuje przepis..
Pozdrowienia ..;)
Gitara, nareszcie coś na topie
OdpowiedzUsuńRobie prawie tak samo, z ta roznica ze ubijam bialka i na koncu dodaje do ciasta. Sa jeszcze bardziej puszyste ☺
OdpowiedzUsuńtak tylko że ciasto powinno postać około pół godziny i dopiero smażyć. A ja zamiast cukru daję cukier waniliowy. I są super.
OdpowiedzUsuńNaleśniki upieczone, są idealne, doskonały przepis - dziękuję
OdpowiedzUsuńWarto dodać wodę gazowaną, a do naleśników na ostro zamiast wody piwo :-)
OdpowiedzUsuńTez pieke naleśniki z olejem w środku są mniej tluste
OdpowiedzUsuńSmak idealny, rozpływa się w ustach. Jedyny minus, że ciężko przewraca się na drugą stronę.
OdpowiedzUsuńJa lubię je m.in. za to, że nie ma problemu z przewracaniem ich, polecam bardziej je podsmażyć przed przewróceniem:)
UsuńDzisiaj robiłam udały się .Robiłam z twarogiem . Przepis super.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! na jutro zaplanowałam naleśniki
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy zamiast oleju mozna wlac plynne maslo?
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy mozna zamiast oleju dodac plynne maslo?
OdpowiedzUsuńWygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuń