września 14, 2016

Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście)

Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko.


3 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
5 jajek L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 






2 komentarze:

  1. Około ile naleśników wychodzi z takiej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej tyle co na zdjeciu, zależy od grubości i wielkości patelni.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP