września 14, 2016

Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście)

Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko.


3 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
5 jajek L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 






12 komentarzy:

  1. Około ile naleśników wychodzi z takiej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej tyle co na zdjeciu, zależy od grubości i wielkości patelni.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ciekawy przepis na nalesniki..
    dziekuje za idee,,napewno wyprobuje przepis..
    Pozdrowienia ..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gitara, nareszcie coś na topie

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie prawie tak samo, z ta roznica ze ubijam bialka i na koncu dodaje do ciasta. Sa jeszcze bardziej puszyste ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. tak tylko że ciasto powinno postać około pół godziny i dopiero smażyć. A ja zamiast cukru daję cukier waniliowy. I są super.




    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki upieczone, są idealne, doskonały przepis - dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto dodać wodę gazowaną, a do naleśników na ostro zamiast wody piwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez pieke naleśniki z olejem w środku są mniej tluste

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak idealny, rozpływa się w ustach. Jedyny minus, że ciężko przewraca się na drugą stronę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię je m.in. za to, że nie ma problemu z przewracaniem ich, polecam bardziej je podsmażyć przed przewróceniem:)

      Usuń
  10. Dzisiaj robiłam udały się .Robiłam z twarogiem . Przepis super.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP