września 14, 2016

Naleśniki - najlepszy przepis (z olejem w cieście)

Długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko.


3 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
5 jajek L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 






17 komentarzy:

  1. Około ile naleśników wychodzi z takiej porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej tyle co na zdjeciu, zależy od grubości i wielkości patelni.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ile to jest mniej więcej?

      Usuń
  2. Ciekawy przepis na nalesniki..
    dziekuje za idee,,napewno wyprobuje przepis..
    Pozdrowienia ..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gitara, nareszcie coś na topie

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie prawie tak samo, z ta roznica ze ubijam bialka i na koncu dodaje do ciasta. Sa jeszcze bardziej puszyste ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. tak tylko że ciasto powinno postać około pół godziny i dopiero smażyć. A ja zamiast cukru daję cukier waniliowy. I są super.




    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki upieczone, są idealne, doskonały przepis - dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto dodać wodę gazowaną, a do naleśników na ostro zamiast wody piwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez pieke naleśniki z olejem w środku są mniej tluste

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak idealny, rozpływa się w ustach. Jedyny minus, że ciężko przewraca się na drugą stronę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię je m.in. za to, że nie ma problemu z przewracaniem ich, polecam bardziej je podsmażyć przed przewróceniem:)

      Usuń
  10. Dzisiaj robiłam udały się .Robiłam z twarogiem . Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wyglądają! na jutro zaplanowałam naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie,czy zamiast oleju mozna wlac plynne maslo?













    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie,czy mozna zamiast oleju dodac plynne maslo?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP