września 14, 2016

Naleśniki bolognese

Faszerowane naleśniki przełamują nudę w kuchni. Dzięki nim i kilku znanym składnikom możemy nadać nowego życia daniom, które już robiliśmy a które wcześniej podane były np. z makaronem:).


Naleśniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka M

Farsz:
500g mięsa mielonego
1 cebula
300ml przecieru pomidorowego
150g mozzarelli
3 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól, pieprz 
olej

1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Kiedy wszystko się zarumieni, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy około 15 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy startą mozzarellę, mieszamy.
3. Farsz przekładamy na naleśniki, zwijamy je w rulon. Opcjonalnie posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami bazylii.



1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP