września 17, 2016

Kotleciki z kurczaka w musztardzie z pieczarkami i koperkiem

Tym razem zamiast pulpecików - kotleciki drobiowe w sosie pieczarkowym tak banalnym w wykonaniu, że każdy sobie z nim poradzi:). W prostocie siła, smacznego!


500g filetów z kurczaka
500g pieczarek
2 cebule
1/2 pęczka koperku
300ml jogurtu greckiego
200ml śmietany 18%
2 łyżki musztardy
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
olej

1. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i tłuczemy jak na kotlety. Posypujemy przyprawami, mieszamy z musztardą. Podsmażamy na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w niezbyt małe kawałki (u mnie ćwiartki). Dodajemy do filetów, dusimy do wyparowania wody. 
3. Na koniec dodajemy jogurt, śmietanę, posiekany koperek i ewentualnie więcej musztardy do smaku (w zależności od tego jakiej używamy sos może być mniej lub więcej aromatyczny, musimy wyregulować smak sami). Doprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. 




22 komentarze:

  1. Przepis podpatrzyłam i sądzę że będzie nam z mężem smakować.Jesteśmy Cukrzykami to Dania obiadowe u nas bardzo się skurczyły..Kurczaki i Indyk po pewnym czasie obrzydnie.
    Czasami jemy kawalątko wieprzowiny.Pozdrawiam miło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa jedz na zdrowie , ja też jestem cukrzykiem od lat , nie przestrzegam zadnej diety , jem wszystko co popadnie i mam się dobrze , smacznego !

      Usuń
  2. Witam, mam pytanie: na ile osób przewidziana jest ta porcja z podanych składników? Bardzo podoba mi się ten przepis, ponieważ jest szybki, a muszę przygotować obiad na 12 osób i nie wiem ile razy muszę pomnożyć podane składniki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na 3-4 osoby.
      Porcje należy liczyć jak porcje na zwykłe kotlety - zależnie od tego jak głodni są goście:)

      Usuń
    2. Ta porcja jest przewidziana dla dwóch osób a jeżeli jedzą tak jak ja to dla jednej , to teraz sobie pomnóż hahaha.

      Usuń
  3. Mam jeszcze jedną sprawę (obiecuję, że już więcej nie będę męczyć ponieważ obiad jest w niedzielę :-)). Napisała Pani płaty obtoczyć w musztardzie (1pkt), a potem dodajemy musztardę do sosu (pkt3). Podaną ilość musztardy, czyli 2 łyżki muszę po prostu rozłożyć na te dwie czynności? I drugie pytanie: czy gdybym chciała sos rozrzedzić, mogę dodać do niego trochę bulionu? Z góry dziękuje za pomoc laikowi i jeszcze raz pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście mogło to być niejasne, dlatego zmieniłam treść przepisu:)

      Myślę, że przez dodatek buliony sos byłby wodnisty (nie wychodzi szczególnie mocno gęsty), ja bym go nie rozrzedzała.

      Powodzenia!:)

      Usuń
  4. Polecam wszystkim!!! Sos wyszedł pyszny, nawet takiemu laikowi jak mi :-) Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Godne polecenia 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  6. dlaczego nie swiezy czosnek ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmietana kwaśna czy słodka?
    Dziekuje za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam kwaśnej, jeśli słodka to 30%, by sos zgęstniał.

      Usuń
  8. Wyszło super! Napewno jeszcze to zrobie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie jakiej musztardy Pani użyła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam, proszę użyć tej, która najbardziej smakuje:)

      Usuń
  10. Witam a kotleciki smarujemy musztarda i dopiero smażymy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surowe filety mieszamy z przyprawami i musztardą, następnie smażymy:)

      Usuń
  11. Zrobiłam dziś na obiad i wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile to może miec kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzis zrobione. Wyszło genialnie! Podałam z ryżem i bylo super! :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP