września 16, 2016

Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami

Potrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie.


Mięsne kuleczki:
500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula dymka
15 listków świeżej mięty
2 ząbki czosnku
sól, pieprz 

Sos tzatziki:
250ml jogurtu greckiego
1 ogórek świeży
2 łyżeczki przyprawy tzatziki

1. Cebulę i miętę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wraz z mięsem mielonym i przyprawami zagniatamy na gładką masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy jogurt grecki, przyprawę tzatziki. Podajemy z mięsnym kuleczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP