Tym razem zamiast pulpecików - kotleciki drobiowe w sosie pieczarkowym tak banalnym w wykonaniu, że każdy sobie z nim poradzi:). W prostocie siła, smacznego!
500g pieczarek
2 cebule
1/2 pęczka koperku
300ml jogurtu greckiego
200ml śmietany 18%
2 łyżki musztardy
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
olej
1. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i tłuczemy jak na kotlety. Posypujemy przyprawami, mieszamy z musztardą. Podsmażamy na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w niezbyt małe kawałki (u mnie ćwiartki). Dodajemy do filetów, dusimy do wyparowania wody.
3. Na koniec dodajemy jogurt, śmietanę, posiekany koperek i ewentualnie więcej musztardy do smaku (w zależności od tego jakiej używamy sos może być mniej lub więcej aromatyczny, musimy wyregulować smak sami). Doprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Przepis podpatrzyłam i sądzę że będzie nam z mężem smakować.Jesteśmy Cukrzykami to Dania obiadowe u nas bardzo się skurczyły..Kurczaki i Indyk po pewnym czasie obrzydnie.
OdpowiedzUsuńCzasami jemy kawalątko wieprzowiny.Pozdrawiam miło...
Ewa jedz na zdrowie , ja też jestem cukrzykiem od lat , nie przestrzegam zadnej diety , jem wszystko co popadnie i mam się dobrze , smacznego !
UsuńWitam, mam pytanie: na ile osób przewidziana jest ta porcja z podanych składników? Bardzo podoba mi się ten przepis, ponieważ jest szybki, a muszę przygotować obiad na 12 osób i nie wiem ile razy muszę pomnożyć podane składniki. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMyślę, że na 3-4 osoby.
UsuńPorcje należy liczyć jak porcje na zwykłe kotlety - zależnie od tego jak głodni są goście:)
Ta porcja jest przewidziana dla dwóch osób a jeżeli jedzą tak jak ja to dla jednej , to teraz sobie pomnóż hahaha.
UsuńMam jeszcze jedną sprawę (obiecuję, że już więcej nie będę męczyć ponieważ obiad jest w niedzielę :-)). Napisała Pani płaty obtoczyć w musztardzie (1pkt), a potem dodajemy musztardę do sosu (pkt3). Podaną ilość musztardy, czyli 2 łyżki muszę po prostu rozłożyć na te dwie czynności? I drugie pytanie: czy gdybym chciała sos rozrzedzić, mogę dodać do niego trochę bulionu? Z góry dziękuje za pomoc laikowi i jeszcze raz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mogło to być niejasne, dlatego zmieniłam treść przepisu:)
UsuńMyślę, że przez dodatek buliony sos byłby wodnisty (nie wychodzi szczególnie mocno gęsty), ja bym go nie rozrzedzała.
Powodzenia!:)
Polecam wszystkim!!! Sos wyszedł pyszny, nawet takiemu laikowi jak mi :-) Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńJoanna
Godne polecenia 😊😊😊
OdpowiedzUsuńdlaczego nie swiezy czosnek ??
OdpowiedzUsuńMoże być również świeży. Pozdrawiam!
UsuńŚmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Ja użyłam kwaśnej, jeśli słodka to 30%, by sos zgęstniał.
UsuńWyszło super! Napewno jeszcze to zrobie
OdpowiedzUsuńMam pytanie jakiej musztardy Pani użyła
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam, proszę użyć tej, która najbardziej smakuje:)
UsuńWitam a kotleciki smarujemy musztarda i dopiero smażymy
OdpowiedzUsuńTak, surowe filety mieszamy z przyprawami i musztardą, następnie smażymy:)
UsuńZrobiłam dziś na obiad i wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńIle to może miec kalorii?
OdpowiedzUsuńDzis zrobione. Wyszło genialnie! Podałam z ryżem i bylo super! :)
OdpowiedzUsuń