września 18, 2016

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

To już chyba końcówka sezonu śliwkowego a ja pierwszy raz w tym roku użyłam ich do wypieków. Bardzo pasują mi do ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:). 


Drożdżówki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko L
1 żółtko z jajka L
szczypta soli
60 g miękkiego masła
1 opakowanie suchych drożdży

Nadzienie:
250g śliwek

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła

1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3. Śliwki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki.
4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy śliwki - tyle ile się zmieści. 
5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP