czerwca 18, 2016

Waniliowe ciasto z truskawkami

Jedno z lepszych ciast truskawkowych, jakie udało mi się zrobić. :-) Pyszne, mocno waniliowe, wilgotne, świeże również na drug dzień. Do tego banalnie proste w wykonaniu. Nic dodać, nic ująć! 


1 i 1/2 szklanki mąki
300g serka homogenizowanego waniliowego
70g cukru
3 jajka L
1/2 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu waniliowego (razem 80g)
500g truskawek 
cukier puder

1. Serek, cukier, cukier waniliowy, jajka i olej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, wykładamy je na wierzch masy (większe przekrawamy).
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 



2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP