Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ;-)
3 jajka L
200g twarogu
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g truskawek
200g czereśni
cukier puder
1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki.
3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce.
Wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie lubię wilgotne, puszyste i z owocami, bajka.
OdpowiedzUsuńWszystko pysznie, ale w skladnikach nie ma podanej ilosci jajek. Poproszę o uzupelnienie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję - poprawiłam:)
UsuńDzień dobry, czy nie wyjdzie zakalec? Co zrobić żeby temu zapobiec? :)
OdpowiedzUsuń