czerwca 17, 2016

Ciasto serowe z truskawkami i czereśniami

Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. Jest yskawiczne w przygotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ;-)

2 szklanki mąki
3 jajka L
200g twarogu
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g truskawek
200g czereśni
cukier puder

1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki. 
3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce. 
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. 



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lubię wilgotne, puszyste i z owocami, bajka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko pysznie, ale w skladnikach nie ma podanej ilosci jajek. Poproszę o uzupelnienie :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP