czerwca 23, 2016

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewką

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewkę to szybkie i lekkie danie obiadowe. Jedno z tych, które chętnie zabieram do pracy, bo łatwo je odgrzać a w cieplejsze dni smakuje świetnie bez odgrzewania.


2 filety z kurczaka
2 cebule
300g makaronu razowego
500g szpinaku 
5 marchewek 
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
olej
sól, pieprz, papryka wędzona

1. Filety i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i czosnek, doprawiamy przyprawami. Kiedy woda wyparuje dodajemy jogurt grecki. 
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy, gotujemy do miękkości. 
3. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy. 

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na obiad, uwielbiam takie dania makaronowe. A szpinak z kurczakiem bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny makaron. Widzę, że szpinak ciągle w modzie. jadłem coś podobnego o koleżanki, było smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. O, dobry pomysł :) Akurat szukałam czegoś podobnego na lunch do pracy. Czegoś sytego, ale też nie za ciężkiego, żeby jeszcze w domu obiad zjeść ;) A przy takich temperaturach to nie trzeba nic odgrzewać, bardzo mi się to podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP