Makaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewkę to szybkie i lekkie danie obiadowe. Jedno z tych, które chętnie zabieram do pracy, bo łatwo je odgrzać a w cieplejsze dni smakuje świetnie bez odgrzewania.
2 filety z kurczaka
2 cebule
300g makaronu razowego
500g szpinaku
5 marchewek
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
olej
sól, pieprz, papryka wędzona
1. Filety i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i czosnek, doprawiamy przyprawami. Kiedy woda wyparuje dodajemy jogurt grecki.
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy, gotujemy do miękkości.
Świetny pomysł na obiad, uwielbiam takie dania makaronowe. A szpinak z kurczakiem bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńFajny makaron. Widzę, że szpinak ciągle w modzie. jadłem coś podobnego o koleżanki, było smaczne
OdpowiedzUsuńO, dobry pomysł :) Akurat szukałam czegoś podobnego na lunch do pracy. Czegoś sytego, ale też nie za ciężkiego, żeby jeszcze w domu obiad zjeść ;) A przy takich temperaturach to nie trzeba nic odgrzewać, bardzo mi się to podoba :)
OdpowiedzUsuń