Tarta - kiedyś za nią nie przepadałam. Powodem tego była zbyt duża ilość ciasta, którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem.
Ciasto na tartę:
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
200 mięsa mielonego
1 cebula
1/2 pęczka botwiny
250g szpinaku
5-7 białych szparagów
olej
sól, pieprz, papryka słodka
Masa śmietanowo-jajeczna
2 jajka L
300ml śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości.
Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.
3. Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto na tartę:
100g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 jajko L
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
200 mięsa mielonego
1 cebula
1/2 pęczka botwiny
250g szpinaku
5-7 białych szparagów
olej
sól, pieprz, papryka słodka
Masa śmietanowo-jajeczna
2 jajka L
300ml śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i za mało plastyczne, dolewamy zimną wodę, zaczynając od 1 łyżki. Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią, wkładam do lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości.
Wszystko łączymy ze sobą. Studzimy. Wykładamy na upieczony spód.
3. Jajka, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą. Wylewamy na tartę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Tarta wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń