czerwca 16, 2016

Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje. 


1 arkusz ciasta francuskiego
2 nieduże filety 
1 cebula
250g świeżego szpinaku
gyros, sól, pieprz
sezam
1 jajko
olej

1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem.
3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni.



1 komentarz:

  1. Prezentuje się niesamowicie, aż czuć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP