Trzeba szukać zdrowszych alternatyw. :-) W tym przypadku nie dość, że zamiast kupować w sklepie, robimy paprykarz samodzielnie, to jeszcze biały ryż zastępujemy bardzo zdrową kaszą jaglaną. Wyszło pysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ.
2 wędzone makrele
2 woreczki kaszy jaglanej
2 sporej wielkości cebule
4 marchewki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej
1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.
Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do
miękkości warzyw.
3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki.
Ja jestem wielką fanką kaszy jaglanej, na pewno spróbuję tego paprykarza :)
OdpowiedzUsuń