marca 29, 2016

Paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną

Trzeba szukać zdrowszych alternatyw. :-) W tym przypadku nie dość, że zamiast kupować w sklepie, robimy paprykarz samodzielnie, to jeszcze biały ryż zastępujemy bardzo zdrową kaszą jaglaną. Wyszło pysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ.


2 wędzone makrele
2 woreczki kaszy jaglanej
2 sporej wielkości cebule
4 marchewki 
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej

1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw.
3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na pieczywie.

1 komentarz:

  1. Ja jestem wielką fanką kaszy jaglanej, na pewno spróbuję tego paprykarza :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP