stycznia 17, 2016

Domowy paprykarz szczeciński

Przy promocji regionalnych potraw i przepisów nie mogłam pominąć paprykarza szczecińskiego. Przepis na paprykarz został opracowany w moim rodzinnym mieście a my, szczecinianie jesteśmy nazywani Paprykarzami. Tak, jestem Paprykarzem:). I jestem z tego dumna, dlatego z dumą prezentuję to, z czego mój region słynie:). 


2 wędzone makrele
1 woreczek ryżu
2 sporej wielkości cebule
2 marchewki 
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw.
3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na pieczywie.






noclegi

2 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP