Przy promocji regionalnych potraw i przepisów nie mogłam pominąć paprykarza szczecińskiego. Przepis na paprykarz został opracowany w moim rodzinnym mieście a my, szczecinianie jesteśmy nazywani Paprykarzami. Tak, jestem Paprykarzem:). I jestem z tego dumna, dlatego z dumą prezentuję to, z czego mój region słynie:).
2 wędzone makrele
1 woreczek ryżu
2 sporej wielkości cebule
2 marchewki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw.
3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki.
4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na pieczywie.
Ależ bym zjadła taką pajdę z tym paprykarzem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń