Każdy z nas zna kotlety mielone w tradycyjnej wersji. Ja za każdym razem wprowadzam do nich powiew świeżości i mnóstwo przeróżnych dodatków. ;-) W tym przypadku to rozpływający się w ustach ser wypełniający kotlety. Zamiast smażyć - piekę, kotlety są wtedy dużo smaczniejsze, bardziej miękkie, wytapia się z nich tłuszcz. Zapraszam na pyszny, domowy obiad. :-)
500g mięsa mielonego
200g serka topionego
1 nieduża cebula
3 łyżki bułki tartej
1 małe jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
1. Cebulę drobno siekamy. Serek topiony kroimy na sporej wielkości kwadraty.
2. Mięso mielone mieszamy wraz z bułką tartą, cebulą, jajkiem i przyprawami.
3. Z mięsa mielonego formujemy kotlety preferowanej wielkości, w środek wkładając po dużym kawałku topionego sera.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
pyszne kotleciki;) również czasem urozmaicam w ten sposób kotlety:).
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania Wielkanocy życzę!!