lutego 24, 2016

Pyry z gzikiem

Danie wywodzące się z wielkopolski. Szybkie i przede wszystkim tanie, czyli stereotypowo idealne dla poznaniaków. :-) Ziemniaki gotowane w mundurkach mają inny smak niż te gotowane przez nas do obiadu. Już ten fakt nadaje daniu wyjątkowości. Ziemniaki koniecznie muszą być gorące a twaróg zimny - wtedy smakuje idealnie i niepowtarzalnie.



3-4 ziemniaki
200g twarogu
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

1. Twaróg mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Chłodzimy.
2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy. 
3. Gorące ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z dobrze schłodzonym twarogiem.

2 komentarze:

  1. Od czasu do czasu każdy z nas ma chyba ochotę właśnie na taki prosty, niewydumany posiłek : ) Choć sama lubię eksperymentować w kuchni, nie uciekam też od tradycyjnych przepisów czy super szybkich dań. Pyry z gzikiem (u nas ziemniaki z twarożkiem) czy zsiadłym mlekiem/śmietaną to coś, co smakuje niemal każdemu. To miła odmiana od modnego sushi, dietetycznej sałaty czy niezdrowego fast foodu. Niby prosta rzecz, a jednak smak niepowtarzalny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione, zjedzone:) Dodałam do gziku łyżeczkę tartego chrzanu - ostrrrreeee, pyszne!:) Dziękuję i polecam.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP