Jeśli sałatka śledziowa, to koniecznie z burakiem. Kojarzy mi się ze Świętami, bo tylko wtedy pojawiała się na naszym stole, choć moja wersja jest nieco inna. Przygotowuję ją kiedy mam ochotę i na śledzie i na sałatkę, to połączenie jednego z drugim. :-) Jest dość czasochłonna, ale zapewniam, że warto.
3 ziemniaki
2 buraki
3 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
pieprz
1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm.
2. Buraki i ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jajka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.