Jeśli nie zaopatrzyliście się jeszcze w foremki do rurek koniecznie to zróbcie. :-) Dotychczas przygotowywałam je w wersji na słodko, z kruchego ciasta i dopiero niedawno wpadłam na pomysł wytrawnej wersji. By było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco.
250g pieczarek
100g mięsa mielonego
1 cebula
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
jajko do smarowania
1 łyżka masła
3 łyżki sezamu
1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy.
2. Cebulę kroimy w kostkę,
podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki,
smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno koperkiem.
Mniam pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńNa ile rurek jest to przepis?
OdpowiedzUsuńOkoło 15-17:)
Usuń