Danie wywodzące się z wielkopolski. Szybkie i przede wszystkim tanie, czyli stereotypowo idealne dla poznaniaków. :-) Ziemniaki gotowane w mundurkach mają inny smak niż te gotowane przez nas do obiadu. Już ten fakt nadaje daniu wyjątkowości. Ziemniaki koniecznie muszą być gorące a twaróg zimny - wtedy smakuje idealnie i niepowtarzalnie.
3-4 ziemniaki
200g twarogu
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
1. Twaróg mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Chłodzimy.
2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy.
3. Gorące ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z dobrze schłodzonym twarogiem.
Od czasu do czasu każdy z nas ma chyba ochotę właśnie na taki prosty, niewydumany posiłek : ) Choć sama lubię eksperymentować w kuchni, nie uciekam też od tradycyjnych przepisów czy super szybkich dań. Pyry z gzikiem (u nas ziemniaki z twarożkiem) czy zsiadłym mlekiem/śmietaną to coś, co smakuje niemal każdemu. To miła odmiana od modnego sushi, dietetycznej sałaty czy niezdrowego fast foodu. Niby prosta rzecz, a jednak smak niepowtarzalny ;)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone:) Dodałam do gziku łyżeczkę tartego chrzanu - ostrrrreeee, pyszne!:) Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤