lutego 01, 2016

Mielone po szkocku, czyli z jajkiem w środku

Mielone w takiej formie zawsze mnie zadziwiały. ;-) A jak coś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również na Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim.


9 jajek
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz

1. Osiem jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. 
2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem. 
3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy jajko i otaczamy mięsem formując kulkę. 
4. Kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.

3 komentarze:

  1. Pamiętam jak moja babcia robiła takie kotleciki. Smakowały super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. po raz 1. spróbujemy bezpaprykowo pieczone na patelni z przykrywką zamiast na blasze.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP