Mielone w takiej formie zawsze mnie zadziwiały. ;-) A jak coś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również na Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim.
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
1. Osiem jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy.
2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem.
3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy jajko i otaczamy mięsem formując kulkę.
Pamiętam jak moja babcia robiła takie kotleciki. Smakowały super :-)
OdpowiedzUsuńpo raz 1. spróbujemy bezpaprykowo pieczone na patelni z przykrywką zamiast na blasze.
OdpowiedzUsuńPolecam, świetne na świąteczny obiad:)
Usuń