grudnia 10, 2015

Śledzie po cygańsku

Przedstawiam śledzie w klasycznej wersji, które szczerze polecam. Śledzie po cygańsku mają kilka wersji i ciężko było mi znaleźć rzetelne informacje dotyczące tego która wersja jest tą jedyną i prawdziwą. :-) Fakt jest taki, że są naprawdę smaczne. Odpowiednio słone, odpowiednio pikantne. Kojarzą mi się głównie ze Świętami i wtedy też najczęściej goszczą na stole.


500g filetów śledziowych
5 ogórków kiszonych
1 duża cebula czerwona
6 łyżek keczupu
3 łyżeczki musztardy
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz

1. Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy w kwadraty. 
2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem ze śledziami. 
3. Intensywnie mieszamy ze sobą keczup, musztardę, olej, paprykę słodką, paprykę ostra i pieprz. Wlewamy do śledzi, ogórków i cebuli. 
4. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują na drugi dzień. 


5 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiej wersji, ale z ogórkiem kiszonym na pewno smakuje pysznie! :) Spróbuję zrobić w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste! Uwielbiam takie śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie to konkretnie są śledzie ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają. Dziękuje za przepis ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Te śledzie są bardzo smaczne 😋 polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP