Przedstawiam śledzie w klasycznej wersji, które szczerze polecam. Śledzie po cygańsku mają kilka wersji i ciężko było mi znaleźć rzetelne informacje dotyczące tego która wersja jest tą jedyną i prawdziwą. :-) Fakt jest taki, że są naprawdę smaczne. Odpowiednio słone, odpowiednio pikantne. Kojarzą mi się głównie ze Świętami i wtedy też najczęściej goszczą na stole.
500g filetów śledziowych
5 ogórków kiszonych
1 duża cebula czerwona
6 łyżek keczupu
3 łyżeczki musztardy
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz
1. Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy w kwadraty.
2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem ze śledziami.
3. Intensywnie mieszamy ze sobą keczup, musztardę, olej, paprykę słodką, paprykę ostra i pieprz. Wlewamy do śledzi, ogórków i cebuli.
4. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują na drugi dzień.
Nie jadłam jeszcze takiej wersji, ale z ogórkiem kiszonym na pewno smakuje pysznie! :) Spróbuję zrobić w weekend.
OdpowiedzUsuńProste! Uwielbiam takie śledziki :)
OdpowiedzUsuńjakie to konkretnie są śledzie ?
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają. Dziękuje za przepis ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTe śledzie są bardzo smaczne 😋 polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń