Drożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jest mniej niż w tradycyjnym, świątecznym makowcu, moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodamy więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na ciasto w żaden sposób - gwarantuję, że również się upiecze. :-)
20g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 żółtko z jajka L
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki masła
szczypta soli
400g masy makowej
50g cukru pudru
1. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić.
2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie.
3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę makową zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Ciasto zwijamy w rulon. Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzine.
5. Babkę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.
Mniam zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńJa też ustawiam się w kolejce po kawałek :)
OdpowiedzUsuń