grudnia 05, 2015

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Ta sałatka jest bardzo znana, my ją uwielbiamy. :-) Kiedy znudzi się już w formie sałatki zmieniamy jej zastosowanie na pastę do chleba. Mielimy w blenderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno warstwy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wyglądu.


1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała cebula
1/2 puszki kukurydzy
3 ogórki kiszone
100g żółtego sera
3 łyżki majonezu
3 jajka

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, oddzielamy białka od żółtek i osobno kroimy w drobną kostkę.
2. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy, cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w kostkę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
3. Składniki układamy kolejno w miseczce: białko, cebula, ogórek, 1/2 puszki tuńczyka, 1 i 1/2 łyżki majonezu, żółty ser, tuńczyk, kukurydza, ogórek, majonez, żółtko.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie warstwowe sałatki. Cieszą i podniebienie i oko ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP