lipca 16, 2015

Pierogi z serem i truskawkami

Na pożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem. 


Ciasto:
250ml gorącej wody
400-500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli 
Farsz:
250g twarogu
250g truskawek
1 żółtko
2 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1. W misce rozgniatamy twaróg, mieszamy go z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
2. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g. 
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.



6 komentarzy:

  1. Kurcze gdzie nie wejdę tam pierogi. A ja bym tak zjadła :-) pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i już jesteśmy głodni:) pierożki palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, i ten różowawy kolor przez nadzienie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka! Jeszcze tylko śmietana, odrobina cukru i można zajadac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na pyszny obiad, idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP