lipca 18, 2015

Zupa gołąbkowa

Ona naprawdę smakuje jak gołąbki! ;-) Zupa gołąbkowa okazała się doskonałym pomysłem. Smak gołąbków rzeczywiście został zachowany, zupa jest treściwa i pyszna! Tak przypadła mi do gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana!


500g mięsa mielonego
1/2 główki kapusty
100g ryżu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 marchewki
2 cebule
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oleju
2,5 litra wody
sól, pieprz

1. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju (w garnku z nieprzywierającym dnem). Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy startą na tarce marchew i posiekaną kapustę. Smażymy jeszcze chwilę.
2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu. 
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. 



11 komentarzy:

  1. Jaka sprytna kombinacja:) Rewelacja - raz dwa trzy i żarełko gotowe i to jakie....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa goląbkowa? jeszcze o takiej nie słyszałam ale gołąbki uwielbiam, więc na pewno jest bardzo smaczna :)

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na mojego bloga http://lanika.pl po pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł kochana :-) zabieram sobie przepis i zupkę ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł, trzeba zrobić :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ świetny pomysł! faktycznie, smakuje jak gołąbki, a jest mniej zachodu z zawijaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada oblednie wsz. w niej co uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ryz gotujemy razem z miesem czy w osobnym garnku a nastepnie dodajemy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż gotujemy razem z mięsem:) Powodzenia i smacznego!

      Usuń
    2. Dziękuję, na pewno wykorzystam przepis :)

      Usuń
  8. Zupka pyszna właśnie skończyłam gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No wiecie co? Jestem w szoku z tą zupą ale w szoku pozytywnym. Mam remont kuchni jak się skończy to będzie ta zupka daniem popisowym w nowej kuchni. Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje ;) od tygodnia jesteśmy na suchym prowiancie aż mi ślinka cieknie na Twoje przepisy. Są super... Pozdrówka

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP