czerwca 24, 2015

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Oto nasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-)


400g polędwiczek wieprzowych
12 pieczarek średniej wielkości
8 pomidorków koktajlowych 
2 czerwone cebule 
250ml białego wina
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1 łyżka oleju

1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności.
3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką.
4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut). 



3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP