Oto nasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-)
400g polędwiczek wieprzowych
12 pieczarek średniej wielkości
8 pomidorków koktajlowych
2 czerwone cebule
250ml białego wina
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1 łyżka oleju
1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności.
3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką.
Pysznie wyglądają. Zjadłabym takiego szaszłyczka :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Jakie piękne i kolorowe!
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo apetyczne te szaszłyki :)
OdpowiedzUsuń