Kalarepkę mogłabym jeść kilogramami, najlepiej obraną, surową, pokrojoną na kawałki. :-) To moja ulubiona zdrowa przekąska. Póki co nie naszła mnie jeszcze ochota by sprawdzać czy lubię ją też w wersji pieczonej/gotowanej. Dzisiejsza propozycja to surówka z dodatkiem kalarepki. Charakterystyczny smak kalarepy przełamuje słodycz jabłka. Wersja najbardziej podstawowa, w planach są kolejne wariacie. :-)
1 kalarepka
2 młode marchewki
1 jabłko
sól, pieprz
1. Kalarepkę i marchew obieramy. Jabłko również obieramy, wykrawamy gniazda nasienne.
2. Kalarepkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchewkę ścieramy na małych oczkach.
Fajna propozycja jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam kalarepkę. Pyszna suróweczka :-)
OdpowiedzUsuńTa sałatka to istny hit :)
OdpowiedzUsuńPyszna i bardzo zdrowa sałatka :)
OdpowiedzUsuń