czerwca 23, 2015

Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp poznałam całkiem niedawno i często podaję go do mięs, wędlin czy kanapek. Pasuje również do sałatek, można użyć go zamiast klasycznego sosu winegret. Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja. Sałatka jest bardzo sycąca, bo z kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-) 


(składniki na 2 porcje)

2 kromki chleba razowego
1/2 główki sałaty lodowej
8 pomidorków koktajlowych
1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
1 mała czerwona cebula
1/4 czerwonej papryki
1 filet z kurczaka
olej
sól, pieprz, ostra papryka

Sos tysiąca wysp:
8 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki chilli
1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol)
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w plastry. 
2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy do zarumienienia.
3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. 
4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące.
5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę



6 komentarzy:

  1. Przepysznie się zapowiada, więc jak tylko trafi się wolny dzień...sałatka będzie zrobiona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja :-) bardzo lubię sos tysiąca wysp :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sałatki, którymi można się najeść i które z powodzeniem zastąpią cały obiad. Taka byłaby dla mnie idealna!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP