czerwca 08, 2015

Makaron ze szparagami

W tym sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki i wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-)


300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty
1 pęczek zielonych szparagów
1 czerwona cebula
2 filety z kurczaka
200ml śmietanki 12%
natka pietruszki do posypania
olej
sól, pieprz

1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki (czyli, około 1/3 od dołu). Gotujemy w osolonej wodzie, w wąskim, wysokim garnku przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyciągamy je z wody i kroimy na kawałki.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka obsypanego solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy.
3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki.



11 komentarzy:

  1. Pyszny miałaś obiad, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. końcówki nie wyrzucaj!! można z nich ugotować zupę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ze mnie mózg, nawet jak gotowałam zupę-krem, odcięłam końcówki... ;) Dzięki za radę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie kupiłam mój pierwszy w życiu pęczek szparagów zielonych. O wiele łatwiej dorzucić surowe szparagi do duszącego się kurczaka, smak lepszy, przepis prostszy, o jeden garnek mniej do mycia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za sugestię, na pewno skorzystam następnym razem:) To były moje pierwsze szparagi w życiu, miałam problem jak do nich podejść:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP