czerwca 18, 2015

Makaron z botwinką i szpinakiem

Na blogu wstawiałam już przepis na makaron z samą botwinką, tym razem przedstawiam wersję urozmaiconą o szpinak. Zieleninę w takiej formie mogę jadać codziennie i wyjątkowo do kompletu nie jest mi potrzebne żadne mięso. :-) Przypominam, że sezon na botwinkę lada moment dobiegnie końca. Ja zamierzam w pełni z niego korzystać, co radzę i Wam - następna taka szansa dopiero za rok!


1 pęczek botwinki
1 pęczek szpinaku
1 duża cebula
200g makaronu
sól, pieprz

1. Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy buraczki. Obieramy je i ścieramy na tarce. Liście siekamy. Siekamy również liście szpinaku.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i starte buraczki Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy posiekane liście. Dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem.
3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną i szpinakiem.



5 komentarzy:

  1. Szkoda że botwinka nie jest warzywem całorocznym, mogłabym jeść i jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda :-) i z pewnością tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP