Na blogu wstawiałam już przepis na makaron z samą botwinką, tym razem przedstawiam wersję urozmaiconą o szpinak. Zieleninę w takiej formie mogę jadać codziennie i wyjątkowo do kompletu nie jest mi potrzebne żadne mięso. :-) Przypominam, że sezon na botwinkę lada moment dobiegnie końca. Ja zamierzam w pełni z niego korzystać, co radzę i Wam - następna taka szansa dopiero za rok!
1 pęczek szpinaku
1 duża cebula
200g makaronu
sól, pieprz
1. Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy buraczki. Obieramy je i ścieramy na tarce. Liście siekamy. Siekamy również liście szpinaku.
2.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i starte buraczki Smażymy przez około 10
minut, po czym dodajemy posiekane liście. Dusimy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem.
Szkoda że botwinka nie jest warzywem całorocznym, mogłabym jeść i jeść i jeść:)
OdpowiedzUsuńOoo, takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCoś nowego, fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :-) i z pewnością tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńprosta i pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń