Każdy kto piecze zna problem białek pozostających po wypiekach. :-) Kiedyś je wyrzucałam, teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej.
6 białek
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki suchego maku
100g masła
1/3 szklanki soku z cytryny
1. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.
3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny.
4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym lukrem smarujemy ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
świetnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i jestem pewna, że będą mi smakować :-)
OdpowiedzUsuńNie na widzę maku.
OdpowiedzUsuń