maja 12, 2015

Truskawkowy deser z ekologiczną kaszką orkiszową Symbio

Znacie kaszkę orkiszową? Ja poznałam całkiem niedawno i na pewno będzie to znajomość na dłużej. ;-) Lubię kaszę mannę, ale ta odpowiada mi bardziej. Nie można zapomnieć też o walorach zdrowotnych. Orkisz ma w sobie dużo kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów  i paznokci, poprawia kondycję mózgu i  koncentrację. Jest nasycony witaminami: B1, B2, PP, białkiem, żelazem, fosforem, potasem i wapniem. Ma wyrazisty, orzechowy smak. Z dodatkiem truskawek smakuje wspaniale: jako deser lub zdrowe śniadanie. :-)


(składniki na 3 porcje)

1/2 szklanki kaszki orkiszowej Symbio
1,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru
300g świeżych truskawek
ekologiczne muesli truskawkowo-jabłkowe Symbio 
listki mięty do dekoracji

1. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszkę. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Studzimy.
2. Połowę (150g) truskawek miksujemy w blenderze, dzięki temu uzyskamy truskawkowy mus. Drugą połowę kroimy na nieduże kawałki.
3. Do szklanek/pucharków układamy kolejno: 1 łyżka kaszki, 2 łyżki musu, 1 łyżkę pokrojonych truskawek, 1 łyżkę kaszki, 2 łyżki musu, 1 łyżkę truskawek. Desery posypujemy muesli i dekorujemy listkiem mięty.




7 komentarzy:

  1. Jaki fajny deserek, choć nie lubię muesli to w takim zestawieniu bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super deserek a nawet śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie :) Z chęcią bym zjadła porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowo, truskawkowo, pysznie;)
    śniadanie lub podwieczorek w najlepszym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki zdrowy deser na śniadanie. Całkiem w moim stylu :D mogę Ci porwać jedną porcję? :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP