maja 13, 2015

Sernik na zimno z truskawkową pianką

To, że zbliża się lato widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze polecam. ;-)



Spód:
70g masła
1 szklanka mąki
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa serowa:
800g waniliowego serka homogenizowanego
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
150ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny

Truskawkowa pianka:
500g truskawek (poza sezonem mrożone)
1 galaretka truskawkowa
1 płaska łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
150ml zimnego mleka
200g gęstego jogurtu naturalnego

1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód ciasta, chłodzimy w lodówce minimum 1h.
3. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową. 
4. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy bitą śmietaną, choć nie jest to konieczne.



6 komentarzy:

  1. Wspaniały. Bardzo lubię ciasta na zimno :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez bitej śmietankii to już nie byłoby to samo! Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. również ja w tym roku stawiam na lżejsze wypieki (przynajmniej taki mam zamiar:)
    serniczek w sam raz na lato, a sezon truskawkowy już co raz bliżej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sernik jest prześliczny. Pewnie smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP