Znacie kaszkę orkiszową? Ja poznałam całkiem niedawno i na pewno będzie to znajomość na dłużej. ;-) Lubię kaszę mannę, ale ta odpowiada mi bardziej. Nie można zapomnieć też o walorach zdrowotnych. Orkisz ma w sobie dużo kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawia kondycję mózgu i koncentrację. Jest nasycony witaminami: B1, B2, PP, białkiem, żelazem, fosforem, potasem i wapniem. Ma wyrazisty, orzechowy smak. Z dodatkiem truskawek smakuje wspaniale: jako deser lub zdrowe śniadanie. :-)
(składniki na 3 porcje)
1/2 szklanki kaszki orkiszowej Symbio
1,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru
300g świeżych truskawek
ekologiczne muesli truskawkowo-jabłkowe Symbio
listki mięty do dekoracji
1. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszkę. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Studzimy.
2. Połowę (150g) truskawek miksujemy w blenderze, dzięki temu uzyskamy truskawkowy mus. Drugą połowę kroimy na nieduże kawałki.
Jaki fajny deserek, choć nie lubię muesli to w takim zestawieniu bym się skusiła!
OdpowiedzUsuńSuper deserek a nawet śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Z chęcią bym zjadła porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńzdrowo, truskawkowo, pysznie;)
OdpowiedzUsuńśniadanie lub podwieczorek w najlepszym wydaniu!
Taki zdrowy deser na śniadanie. Całkiem w moim stylu :D mogę Ci porwać jedną porcję? :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuń