Polecam desery z kaszy jaglanej. Są zdrowe i na tyle sycące, że mogą stanowić odrębny posiłek... oczywiście jeśli po obiedzie będziemy w stanie powstrzymać się przed jego zjedzeniem, co zapewniam - jest bardzo trudne. :-) Dziś w wersji kokosowej, czyli popularne i lubiane przez wszystkich Rafaello. Smacznego!
350 szklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu
250ml wody
4 łyżki cukru
5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
2 czubate łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica
3 łyżki mleka w proszku
1. Kaszę jaglaną zalewamy 350ml szklanki mleka i 250ml wody, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli płyn wyparuje przedwcześnie, dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i migdały, studzimy.
Muszę zrobić takie Raffaello, bo tradycyjne uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOj ciekawa jestem smaku tego deserku! Zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńgenialny deserek!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zdrową kaszę. Ja tylko zamiast cukru dodałabym ksylitol :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaelloo ! Czy ten deser nadaje sie jako masa do ciasta ? :)
OdpowiedzUsuń