maja 15, 2015

Rafaello z kaszy jaglanej

Polecam desery z kaszy jaglanej. Są zdrowe i na tyle sycące, że mogą stanowić odrębny posiłek... oczywiście jeśli po obiedzie będziemy w stanie powstrzymać się przed jego zjedzeniem, co zapewniam - jest bardzo trudne. :-) Dziś w wersji kokosowej, czyli popularne i lubiane przez wszystkich Rafaello. Smacznego!


100g suchej kaszy jaglanej
350 szklanki mleka do gotowania + 150ml do kremu
250ml wody
4 łyżki cukru
5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
2 czubate łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica
3 łyżki mleka w proszku

1. Kaszę jaglaną zalewamy 350ml szklanki mleka i 250ml wody, dodajemy cukier, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli płyn wyparuje przedwcześnie, dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i migdały, studzimy.
2. Kaszę przekładamy do blendera. Zalewamy pozostałymi 150ml zimnego mleka i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy mleko w proszku, miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. 






5 komentarzy:

  1. Muszę zrobić takie Raffaello, bo tradycyjne uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ciekawa jestem smaku tego deserku! Zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na zdrową kaszę. Ja tylko zamiast cukru dodałabym ksylitol :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rafaelloo ! Czy ten deser nadaje sie jako masa do ciasta ? :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP