maja 31, 2015

Jabłecznik z budyniem

Kolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec.  Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-)


3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g zimnej margaryny
2 jajka 
1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu
4 i 1/2 szklanki mleka
2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe)
1,5 kg słodkich jabłek

1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika.
3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę.
4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut. 



7 komentarzy:

  1. O jeeej, fantastyczne połączenie, bardzo chętnie wypróbuję ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mogę jeść jabłeczniki o każdej porze roku, szczególnie takie pyszne, jak ten :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :-) uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam! u nas zazwyczaj pojawia się na jesieni, dlatego jeszcze większą mam ochotę na to ciasto, gdy patrzę na zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie!!! Jakie rozmiary ma blaszka na której zostało przygotowane to ciasto?

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP