Tak przygotowane pulpety kojarzą się z tradycyjnym, polskim obiadem, przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz.
Pulpety:
500g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
1 mała cebula
Sos:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
duży pęczek koperku
250ml śmietanki 12%
1 łyżka mąki
sól, pieprz
1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody.
2. Koperek drobno siekamy.
3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę.
Pyszności, dawno takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, lubię takie pulpety :)
OdpowiedzUsuńSmak mojego dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńMięsko przygotowane do południa będzie obiadek jak znalazł .
OdpowiedzUsuńSuper przepis jadłem w pracy,polecam z mizerią o tej porze roku wskazany na upały i smaczny przede wszystkim.
Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.