Kolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec. Polecam, to jeden z moich ulubionych jabłeczników. :-)
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g zimnej margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu
4 i 1/2 szklanki mleka
2 duże budynie, takie na 3/4l mleka (u mnie śmietankowe)
1,5 kg słodkich jabłek
1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto.
2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika.
3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę.
4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
O jeeej, fantastyczne połączenie, bardzo chętnie wypróbuję ^^
OdpowiedzUsuńJa też mogę jeść jabłeczniki o każdej porze roku, szczególnie takie pyszne, jak ten :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! u nas zazwyczaj pojawia się na jesieni, dlatego jeszcze większą mam ochotę na to ciasto, gdy patrzę na zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńPyszotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!!! Jakie rozmiary ma blaszka na której zostało przygotowane to ciasto?
OdpowiedzUsuń40x25 cm:)
Usuń